Ontwerp je boomhut

De meeste mensen gaan meteen aan de slag als ze een boomhut willen bouwen. Maar een architect denkt natuurlijk eerst na. Wat voor boomhut wil ik eigenlijk? Wat wil ik erin gaan doen? Maak eerst een ontwerp!

tekening van een boomhut

Een architect denkt eerst goed na, voor hij iets gaat doen. En het allerbelangrijkste om te bedenken is: wat wil ik eigenlijk met die boomhut gaan doen? Dat bepaalt hoe hij eruit moet zien!

Thee drinken

Wil je een heel gezellige hut, waarin je een kopje thee kunt drinken met een vriendinnetje, of een spelletje kunt spelen? Dan mag het best een knalroze boomhut met een paarse deur en heel veel spiegels zijn. Een huisje boven in de boom met een tafel om aan te kunnen zitten.

Spioneren

Wil je de buren begluren? Dan geen knalroze hut, maar eentje die niet opvalt. Maak hem groen of bruin. Of gebruik takken met bladeren om de hut onzichtbaar te maken. Houd de hut lekker klein. Hoe kleiner hij is, hoe minder hij opvalt. De trap naar boven moet een touwladder zijn, die je binnen kunt halen. Zodat niemand hem ziet. Een spionnenhut moet goed verstopt zitten, maar tegelijkertijd moet je zelf wel veel kunnen zien!

de boomhut club

Vergaderen

Is jouw boomhut een clubhuis? Dan moet-ie lekker groot zijn. Zodat de hele club erin past. Een tafel is handig. En ook een kist voor clubspullen. Je kunt de naam van je club op de buitenkant van de hut schilderen. Of je kunt een clubvlag maken en op het dak zetten!

Verstoppen

Is jouw een hut een verstopplek? Ook dan moet je hem klein houden, en verstoppen achter bladeren en takken. Zorg dat je de boomhut kunt bereiken zonder dat iemand het ziet!

Beesten kijken

spioneren van dieren

Wil je beesten kijken? Herten in het bos, of vogels in de tuin? Maak een observatie-boomhut! De hut moet niet opvallen; houd hem klein en verstop hem achter bladeren en takken. Zorg wel dat je goed zicht hebt op de plekken die je wilt zien. Als je dieren wilt begluren, heb je veel geduld nodig. Zorg dus dat de hut een fijne plek is, waar je lang kunt zitten. Een paar kussens zijn wel handig, anders krijg je een houten kont. Een kleed op de vloer zorgt dat je niet zo veel geluid maakt als je beweegt. Ook handig!

Als je eenmaal hebt bedacht wat je precies in je boomhut wilt doen, dan kun je je schetsboek pakken en gaan tekenen hoe jouw boomhut eruit moet gaan zien…

Wat heb je nodig?

 • Papier
 • Potlood of pen
 • Veel fantasie!

Bouwman zegt: Ik heb een prachtig ontwerp voor boomflat van zes verdiepingen. Heb alleen nog geen boom gevonden die groot genoeg is.

Bouwman zegt: Een klushut wordt natuurlijk weer niet genoemd. Terwijl je hoog in de boom heerlijk kunt zagen en timmeren.

tip

Wilde hertenhut Bedenk ook wáár je boomhut komt… een hut om wilde herten te bestuderen heeft misschien niet zo veel zin in je achtertuin!

 • Bertje wil post!
 • post@bouwmanenbouwman.nl
 • Mail je foto of filmpje naar ...

ZELF POST STUREN!!

youtube still frame

Schrijf een reactie in het blauwe veld hiernaast of stuur een e-mail Een foto of video sturen? Bekijk de uitlegvideo.

9 reacties op “Ontwerp je boomhut

 1. Sietske schrijft:

  28 februari 2017 om 19:57

  Ik snap het niet hoe en waar kan je dan een boomhutten ondwerpen

 2. berend schrijft:

  2 juni 2014 om 17:10

  super super super super super super super super super cool idee
  ik ga meteen beginen

  • berend schrijft:

   2 juni 2014 om 17:11

   leuk idee

 3. sam frankes schrijft:

  22 februari 2014 om 18:46

  lol ik gaaa er ook een maken sterker nog messchin morgen al

 4. Sem schrijft:

  9 december 2012 om 12:58

  leuk idee maar je moet wel rekening houden met het materiaal en de houding van de bomen want er staan meer extra’s dan hoe je het moet bouwen en je kan die extera’s pas doen als je hem gebouwt heb dus dat is een beetje dom.

 5. inge schrijft:

  3 december 2012 om 18:52

  kan niet wachten met ontwerpen

 6. rijk schrijft:

  25 november 2012 om 12:31

  he fet cool jo ik zou er ook zo n een willen

 7. janna schrijft:

  11 november 2012 om 13:24

  ik vind het idee super leuk en ik wil het zelf ook bouwen ik zou het zelf net anders bouwen met hout bijvoorbeeld.

 8. anna schrijft:

  11 november 2012 om 13:23

  hallo ik ben anna ik ben heel enthousiast
  ik heb al heel veel ideeen

Tags: boomhut, schetsen