De praatflat

Als architecten een idee voor een gebouw hebben, dan maken ze vaak een ‘maquette’. Ze bouwen het gebouw dan eerst in het klein. Van gips, of van kunststof, van piepschuim… of soms zelfs van LEGO. Heel soms denk je dan: ‘Heee! Dat kan ook!’ Zoals bij deze maquette… een flat gebouwd van luciferdoosjes!

Maquette van luciferdoosjes

Anders stapelen

Deze luciferdoosjesflat is bedacht door een beroemde Nederlandse architect: Herman Hertzberger. Deze maquette ziet er best grappig uit, maar zo heeft de architect het zeker niet bedoeld. De architect maakte het om te laten zien dat flatgebouwen er ook anders uit kunnen zien, hij vond rechte flats maar saai. Hij wilde ervoor zorgen dat de bewoners met elkaar in contact kwamen door de huizen anders te stapelen en overal balkons uit te laten steken. Zo konden ze fijn bij elkaar naar binnen gluren en af en toe en praatje met elkaar maken, een echte praatflat dus!

Meneer Hertzberger

Overal in Nederland staan ook echte gebouwen van deze architect, meneer Hertzberger. Als je goed kijkt zie je bij veel van die gebouwen nog wel iets van die luciferdoosjes terug. Kijk maar eens naar de gebouwen hieronder:

Verschillende niveaus

split levels

Aviodrome

Zelf doen!

Maak zelf ook zo’n bijzondere maquette! Hoe ziet jouw ideale stapelflat er uit? Verzamel zoveel mogelijk kleine doosjes, bijvoorbeeld luciferdoosjes of snoepdoosjes. Stapel en plak ze tot jouw ideale praatflat.

Referenties:
Filmpje: Alle gebouwen zijn ontworpen door Herman Hertzberger m.u.v. Woningen Montreal, Canada door Safdie Mosche, 1967.
Links: Chassé Theater Breda, foto door Herman van Doorn (http://www.hermanvandoorn.eu/).
Midden: Montessori School Amsterdam, foto door Duccio Malagamba (http://ducciomalagamba.com).
Rechts: Centraal Beheer Appeldoorn, foto door Aviodrome Luchtfotografie.

Wat heb je nodig?

  • Luciferdoosjes
  • Lijm
  • Snoepdoosjes
  • Plakband
Bouwman zegt:Persoonlijk woon ik dus liever niet in een luciferdoosje. Het lijkt me nogal brandgevaarlijk.
Bouwman zegt:Ik heb liever een gewone voordeur, in plaats van een huis dat je moet openschuiven.

tip

Tip Luciferdoosjes zijn leuk om mee te bouwen… maar wat dacht je van mini-doosjes hagelslag, theedoosjes, plastic bekertjes, doppen van lege tubes tandpasta… alles kan, als je er maar veel van hebt!

Mop“Drie mannen zitten op de vierde verdieping van een flatgebouw. Plotseling breekt er brand uit op de derde verdieping. Eén van de mannen kijkt om zich heen en ziet een paraplubak staan. Hij grijpt een paraplu, doet een raam en de paraplu open en springt naar beneden. Hij landt veilig op de grond. De tweede man grijpt ook een paraplu en springt ook naar beneden. Ook hij landt zachtjes. Even later valt de derde man met een rotklap op de grond. Verbaasd vragen de twee andere mannen aan hem: ‘Wat heb jij opeens aan?’
‘Tja’, kreunt de derde man, ‘er waren geen paraplu’s meer, dus heb ik maar een regenpak aangetrokken!'”
  • Bertje wil post!
  • post@bouwmanenbouwman.nl
  • Mail je foto of filmpje naar ...

ZELF POST STUREN!!

youtube still frame

Schrijf een reactie in het blauwe veld hiernaast of stuur een e-mail Een foto of video sturen? Bekijk de uitlegvideo.

Reacties zijn gesloten.